Som Psoriasisförbundet tidigare rapporterat om har ett intensivt arbete pågått under närapå två års tid med att ta fram ett personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp för psoriasis, ett arbete som förbundet varit högst engagerat i.
Tanken med vårdförloppen är att de ska kunna leda till en mer jämlik, effektiv och kvalitativ vård i hela landet och de är baserade på bästa tillgängliga kunskap – både vad gäller vetenskaplig evidens och klinisk praxis – och ska helt enkelt beskriva hur en patient med en viss diagnos ska omhändertas av vården.
Vad gäller just psoriasis så har det lagts stor vikt vid att inte bara sätta in adekvat behandling utan även följa upp den för att säkerställa att den är effektiv, att remittera till specialistvård inom dermatologi och reumatologi vid mer omfattande besvär och vid misstanke om psoriasisartrit samt att identifiera riskfaktorer för allvarlig samsjuklighet.
Vårdförloppet riktar sig i första hand till vårdprofessionerna men det finns även rekommenderade åtgärder för patienterna själva att ta del av, för att ge möjlighet till god kommunikation, bättre följsamhet och större delaktighet i den egna vården.
Vårdförloppen ingår i det mycket omfattande arbete som pågår inom regionerna för att vården ska vara kunskapsstyrd och mer jämlik, så att du som patient ska kunna få en välorganiserad vård oavsett var i landet du bor. Om du vill veta mer om vårdförloppen så finns det mer information här.
Vårdförloppet är publicerat på 1177 för vårdpersonal och går att hitta här.