Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Sommaren är den tuffaste tiden för Malin

Malin Olsson i Ystad har psoriasis över hela kroppen, även invers psoriasis. Tuffast är det på sommaren när det är varmt. Då försöker hon lufta och smörja för att det ska hålla sig lugnt.

När 31-åriga Malin Olsson fick de första prickarna på huden som tonåring var det ingen tvekan om att hon hade fått psoriasis.

 

– Min äldre bror och syster hade redan fått diagnosen och pappa har det också. Även min farmor hade psoriasis. Jag tror inte att farmor fick någon behandling, och inte pappa heller. Det har varit något de har fått leva med, helt enkelt.

 

Malin sökte inte heller vård de första åren.

 

– Jag tyckte inte att det var så illa, det var mest lite småprickar som jag smorde in med mjukgörande salva.

 

Hela jag var full med prickar och det tog ungefär fem månader innan det läkte ut

 

För fem år sedan kom det första tuffa skovet. Malin hade halsfluss och fick rådet att ta penicillin.

 

– Jag brukar ofta ha halsfluss och vet att det läker ut sig själv, men jag lyssnade inte riktigt på magkänslan utan tog penicillin. Det gjorde att jag fick extrema nässelutslag som sedan övergick till psoriasis. Hela jag var full med prickar och det tog ungefär fem månader innan det läkte ut. Det kliade något fruktansvärt. Det var riktigt hemskt.

 

Psoriasis i öronen har lett till bestående hörselskador.

 

Året efter fick Malin psoriasis i öronen, som resulterade i en hörselgångsinflammation.

 

– Mina öron såg hemska ut och det blev inflammerat ut mot kinden. Då sökte jag vård och fick antibiotika utskrivet. Jag fick gå på flera antibiotikakurer innan det gick över. I den vevan fick jag också komma till en hudläkare i Lund, som sa att hon aldrig hade sett sådana öron som mina tidigare. Jag sa varsågod, du kan du få titta lite extra!

 

Fick träffa en reumatolog

Psoriasisen i öronen ger Malin återkommande hörselgångsinflammationer, som i sin tur lett till bestående hörselskador. Efter det första skovet och halsflussen hade hon också börjat få ont i lederna. Hon fick remiss till en reumatolog och fick också diagnosen psoriasisartrit.

 

– Jag hade turen som fick komma till reumatolog, min syster har också liknande symtom men hon har inte fått den hjälpen. På mig kunde de se psoriasisartrit i bäckenlederna. Men jag har också jätteont i händerna och knäna brukar svälla upp, fast där har det inte synts på röntgen.

 

Reumatologen tyckte att Malin skulle prova Metotrexat, både för artriten och huden. Hon påbörjade behandlingen förra våren och fick bra effekt.

 

– Både lederna och huden blev bättre, speciellt huden skulle jag säga. Jag har även psoriasis i underlivet, och där blev det mycket bättre.

 

Men samtidigt gjorde medicinen Malins immunförsvar sämre, vilket ledde till att hon slutade med den efter ett par månader.

 

Nu när det börjar bli varmt ute spricker det i ljumskarna och kliar så att jag knappt vet vart jag ska ta vägen

 

– Jag har två barn i förskoleålder som drar hem virus hela tiden, så jag var sjuk nästan jämt. Det räcker med att de har lite snorig näsa så blir jag dunderförkyld och håller på att få lunginflammation. Så det var lite pest eller kolera att välja att fortsätta med Metotrexat och få nedsatt immunförsvar, eller att sluta och få tillbaka min psoriasis.

 

Testat många behandlingar

Till vardags arbetar Malin 75 procent som undersköterska på ett demensboende. Det är mycket kvälls- och helgjobb. Utanför jobbet tar familjen den mesta tiden och orken.

 

– Jag har ju ont i kroppen, särskilt i höfterna. Sedan kan jag känna att det är svårt att räta på sig om jag har stått böjd en stund. Och på morgonen är jag stel. Men det är skönt på ett sätt att jobba kväll, för då är det mindre av tunga moment på jobbet, som att duscha de boende och städa.

 

Utöver jobbet som undersköterska får familjen det mesta av tiden och orken.

 

Att psoriasisen kliar och gör ont har stor påverkan på livet. Malin har den typen av psoriasis som blir sämre av värme.

 

– Att ha invers psoriasis är jättejobbigt. Nu när det börjar bli varmt ute spricker det i ljumskarna och kliar så att jag knappt vet vart jag ska ta vägen. Sedan har jag också i hela underlivet och i armhålorna. Det gör ont i underlivet och man känner sig inte direkt fräsch. På vintern brukar det bli bättre, det är sommaren som är den värsta tiden för mig.

 

Som många andra med psoriasis har Malin testat en mängd olika salvor och behandlingar.

 

– Det är svårt att komma ihåg alla, men bland annat silversalva, miniderm, cortimyk och olika kortisolsalvor. Enstilar är den som har fungerat bäst, men den är också dyrast. Jag brukar googla och fråga i grupper på Facebook, om någon har provat och om det fungerade. Det kostar ju ofta en del att köpa salvor till exempel. Sedan har jag provat en del huskurer, bland annat äppelcidervinäger i öronen som jag absolut inte kan rekommendera. Det svider bara.

 

Det som hjälper tycker hon är Enstilarspray, särskilt i öronen. I öronen brukar hon också använda Betnovat.

 

– Min läkare är jättebra och skriver alltid ut om jag vill prova något läkemedel. Jag har fått lättare kortisonsalva att smörja med i ljumskarna, den hjälper lite men det tunnar ju samtidigt ut huden. Så fort jag slutar smörja så kommer utslagen tillbaka.

 

Bättre utan gluten

Eftersom den inversa psoriasisen blir värre när det är varmt, fungerar det bäst att försöka kyla och lufta, menar Malin.

 

– Det blir bättre om jag rakar mig och har luftiga kläder, till exempel sambons kalsonger i stället för trosor med kanter som skär in. Det kan också hjälpa att ta en kall dusch när det kliar som värst. Men det är svårt att inte klia när det kliar, och då kliar man sönder sig och s. spricker det.

 

I armhålorna använder hon en deospray.

 

– Den är liksom torr, men om det är varmt och utslagen har spruckit så svider det. Men det går över efter en stund.

 

Malin försöker utesluta gluten även om det är jobbigt att laga olika rätter till familjen.

 

Även om läkaren är bra och hjälpsam, så finns det inte så mycket mer att göra.

 

– Det finns ju ljusbehandling, men det skulle inte komma åt på de platser där jag har invers psoriasis. Utan det är kortisonkrämer som gäller. Men det vore bra om det fanns någon form av puder för underlivet, ett kortisonpuder. Det borde någon forska på.

 

Det är som att psoriasisen knuffas tillbaka när jag utesluter gluten, den försvinner inte helt, men jag märker att det har effekt

 

En annan sak som har fungerat för Malin är att lägga om kosten och framför allt att ta bort gluten.

 

– Det är inte alltid jag har ork att laga specialmat till mig, eftersom barnen inte tycker om det. Men jag försöker äta nyttigt. Det är som att psoriasisen knuffas tillbaka när jag utesluter gluten, den försvinner inte helt, men jag märker att det har effekt.

Skriven av: Karin Janson

Foto: Jeanette Lindeskog