I arla morgonstund äntrade vi bussen i Malmö för vår tur till Tyskland. Om det var tidigt för oss i Malmö, var det ingenting mot vad våra vänner från Helsingborg fick utstå. Där hämtades resenärerna redan klockan 06.00.
Efter att ha passerat Öresundsbron gick resan via E20 rakt över Själland, Danmarks största ö. Här passerade vi i utkanten av Köpenhamn Höje-Taaterup, en ort med stor historisk betydelse för oss skåningar. Här inleddes förhandlingarna som ledde fram till freden i Roskilde 1658 och att Skåne därmed blev svenskt.
Vilken vändning hade historian tagit om vintern 1658 varit mild och isarna över stora och lilla bält inte lagt sig. Hade Skåne då fortfarande varit danskt? Tanken svindlar.
Efter att ha passerat den nästa 1,5 mil långa bron över Stora Bält kom vi över till Fyn, ön som kallas Danmarks trädgård. Mitt på ön ligger Odense, den stora sagoberättaren Hans Christian Andersens födelsestad.
När vi passerat Lilla-Bältbron är vi på Jylland. Här går färden rakt över det böljande landskapet till västkusten och Danmarks äldsta stad, Ribe där det blev stadspromenad på kullerstensgator kantade av charmiga korsvirkeshus.
Efter en stärkande lunch gick färden vidare genom det sönderjylländska landskapet till den lilla orten Mögeltönder med sin vackra bygata och slottet Schackenborg.
Därefter passeras gränsen till Tyskland och vi ankommer till målet för vår resa, den idylliska hamnstaden Husum. Här inkvarteras vi på våra hotell och dagen avslutas med en gemensam middag på kvällen.
Efter en smakfull frukostbuffé var det tid för att på egen hand bekanta sig med den lilla nordtyska staden Husum. Här finns många små restauranger, caféer och butiker att besöka. En tur ner till hamnen var väl värd ett besök.
Under eftermiddagen bar det av till Schleswig, en gammal stad med anor från vikingatiden. Här gavs det möjlighet att besöka den pampiga domkyrkan eller de små gemytliga gränderna i det lilla fiskeläget Holm.
Dag tre gick turen till Fridrichstadt. En liten stad uppbyggd helt efter holländska förbilder. Vistelsen där inleddes med att vi fick prova exklusiva tyska viner. Därefter blev det tid för att på egen hand utforska den lilla staden och dagen avslutades med en båttur på de många kanalerna som sammanbinder staden.
Efter en stärkande frukost dag fyra, var det tid att påbörja hemresan. Turen gick via den charmiga gränsstaden Flensburg. Staden har en lång historia som romimportör och därför gavs det möjlighet till att prova rom både från Jamaica och från Dominikanska republiken.
Gränsen mot Danmark passerades och ett kort besök gjordes i den lilla staden Christiansfeld.
Först när vi senare under kvällen närmade oss Öresundsbron och Sverige började det regna och vardagen gjorde sig åter påmind.
Ett stort tack till vår fantastiska reseledare Annika och vår eminente chaufför Ernst för en mycket trevlig resa och en verkligt Kul Tur.
Åke