Bussresa till Öland
I år var det Ölands tur att på påhälsning från Psoriasisförbundet i Malmö. Resan startade tidigt på fredagsmorgonen och gick via Kristianstad mot Blekinge. På restaurang Utkiken i Karlskrona var det tid för lunch. En fantastisk plats med storslagen utsikt över den gamla örlogsstaden.
Resan fortsatte sedan längs den blekingska och småländska kusten upp till Kalmar, residensstad i Kalmar län. På Kalmar slott, med anor från 800-talet, fick vi en intressant guidad rundvandring. Vi fick höra berättas om hur den unge adoptivsonen Erik av Pommern kröntes till kung 1397 och hur Margareta den I blev den mäktigaste kvinnan i Kalmarunionen och hur sedan Gustav Vasas söner levde och verkade under renässanstiden.
Därefter var det tid att checka in på Calmar Stadshotell, ett gammalt och pampigt hotell alldeles intill domkyrkan. Under kvällen åt vi en gemensam välkomstmiddag på hotellet innan det var tid för nattvila.
Efter en tidig frukost gick så turen mot Sveriges näst största ö, Öland. Resan över Klamarsund gick via den drygt 6 000 meter långa Ölandsbron. Väl i land gick färden söderut via världsarvet Södra Ölands odlingslandskap. På sydspetsen av den långsmala ön finns landets hösta fyr, Långe Jan, 42 meter hög och 197 trappsteg.
Hos Fröken Frankenstein, ett underbart litet chokolateri, bjöds det på egentillverkade praliner och mycket gott att inhandla. Därefter gick turen till Ölandsmust, ett musteri med ekologisk äppelodling. Under färden norrut passerade vi en lång rad öländska väderkvarnar och fick höra historien om Folkeslundastenen.
Sedan var det till för ett besök på Solliden, familjen Bernadottes lilla sommarslott på Öland. Med en guidad tur fick vi inte bara se själva slottet, utan även Hagaprinsessoranas lekstuga, italienska trädgården och engelska parken. Efter besöket hos kungafamiljen var det tid för en kulinarisk upplevelse. Hos Evas i Köpingsvik bjöds det på äkta öländska kroppkakor. En intressant smakupplevelse, minst sagt.
Därefter var det dags för ett besök på Borgholms slottsruin. Även här blev det en guidad tur. Grunden till slottet står att finna i tidigt 1100-tal. Sina glansdagar hade slottet under 1600-talet då det myllrade av kungligheter med sina familjer. Slottet fick sedan förfalla under många år och förstördes totalt genom en ödesdiger brand år 1806.
Under dag tre av vår resa, som gick genom glasriket i Småland, besökte vi först Målerås gamla glasbruk och därefter Bergdala känt för sitt bruksglas med den blå kanten. Lunchen avåts på Restaurang Ladan i Urshult.
Synd att så få av alla våra medlemmar inte tar tillfället i akt och följer med på våra mycket trevliga resor. Ett stort tack till vår guide Annika och chaufför Ernst, gammeldansken, för några mycket givande dagar.
Åke