Samsjuklighet vid psoriasis
Samsjuklighet vid psoriasis är viktigt att vara uppmärksam på. Psoriasis är en systemsjukdom som omfattar mer än hudförändringar, fler organ än huden kan drabbas. Det är vanligt med samsjuklighet, därför är det viktigt för den som har psoriasis, och för vården, att vara uppmärksam på symtom som kan tyda på förekomst av andra sjukdomar som t ex hjärt-kärlproblem, mag-tarmbesvär, diabetes (typ 2), och inflammatoriska ögonsjukdomar. Nyare rön gör att man numera även misstänker att psoriasis ökar benägenheten att drabbas av fenomenet ”restless legs” (myrkrypningar i benen).
Exakt vad sambanden beror på har man ännu inte identifierat, och inte heller om det finns skillnader i hur starka sambanden är. Eftersom psoriasis är en genetisk sjukdom är det troligt att generna avgör vem som ligger i riskzonen för att utveckla någon typ av samsjuklighet. Ett drömscenario vore kanske att med hjälp av ett enkelt test kunna se vem som kan få vilka sjukdomar i framtiden, vilket man delvis kan göra med en del sjukdomar idag, nu finns inte den möjligheten att exakt fastställa hur psoriasis och samsjuklighet drabbar på individnivå.
Även om det genetiska arvet är starkt kan vi påverka vad vi gör med de förutsättningar vi har fått för att leva vårt liv. Kanske kan kunskap om en ökad risk för samsjuklighet bidra till motivation att välja en livsstil som ger en bättre hälsa rent generellt och på det sättet hjälpa till att åtminstone minska risken för samsjuklighet. Framför allt är det viktigt att ha en effektiv och adekvat behandling för sin psoriasis och därigenom dämpa inflammationen i kroppen.
Metabolt syndrom
Det föreligger en högre risk att drabbas av metabolt syndrom, vilket är ett samlingsnamn för de riskfaktorer som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, som bukfetma, diabetes 2, rubbade blodfetter och kolesterolvärden, samt förhöjt blodtryck.
Läs mer om metabolt syndrom här
Psoriasisartrit och ledbesvär
Psoriasisartrit är den vanligaste formen av samsjuklighet och den som varit känd längst. Många psoriasissjuka uppger att de har ledbesvär, och studier pekar på att upp till 40 % får diagnosen psoriasisartrit.
Läs mer på sidorna om psoriasisartrit här
Diabetes typ 2
Diabetes typ 2 är dubbelt så vanlig bland individer med psoriasis, och i synnerhet om man har en svårare form av psoriasis. Att ha diabetes typ 2 innebär i sig att det finns risker för andra allvarliga sjukdomar och tillstånd.
Mag- och tarmsjukdomar
Idag vet vi att det finns ett samband mellan inflammatoriska tarmsjukdomar och psoriasis. De sjukdomar som hör till denna grupp är Crohns sjukdom och Ulcerös kolit.
Läs mer om psoriasis och mag- tarmsjukdomar här
Hjärt- och kärlsjukdomar
Studier visar att risken för hjärt- och kärlsjukdom är större hos psoriasissjuka än hos friska personer. Sambandet verkar framför allt gälla för de som har svår psoriasis, där man har sett att risken kan vara dubbelt så stor. Unga personer som har svår psoriasis verkar ha en ännu större risk och vissa studier pekar på att risken skulle kunna vara så mycket som fyra gånger större. Idag forskas det mycket på området och mer kunskap kommer.
Ögonsjukdomar
Inflammationer i ögonen är vanliga vid psoriasis, så se till att berätta för din läkare om du har problem med dina ögon. Dels kan du behöva remitteras vidare till ögonläkare för bedömning men det kan också vara så att din behandling behöver justeras.
Högt blodtryck
Studier visar att framför allt personer med svår psoriasis har en ökad risk för högt blodtryck, och att det är upp till 3 gånger så vanligt hos psoriasissjuka med svår sjukdom än hos friska. För nydebuterade eller personer med lindrig psoriasis verkar inte risken vara förhöjd.
Depression
Nedstämdhet och till och med depression är tyvärr vanligt vid psoriasis, särskilt när sjukdomen är utbredd. Psoriasis kan påverka livskvaliteten påtagligt och många kan känna sig både ensamma och isolerade i sin sjukdom. Nyare forskningsrön pekar även på samband mellan inflammatorisk sjukdom och depression, vilket, om så är fallet, gör det än viktigare att som psoriasissjuk få en effektiv behandling som minskar inflammationen i kroppen. Känner du dig nedstämd eller deprimerad så är det viktigt att du tar upp det med din läkare.
Samsjuklighet vid psoriasis är något att ta på stort allvar och det är därför också viktigt att du som har psoriasis – och psoriasisartrit – kontaktar vården när du misstänker att du kan vara drabbad av fler sjukdomar.
Vill du läsa mer?
Vi bjuder på en artikel ur Psoriasistidningen med fokus på samsjuklighet. Ladda ner artikeln här: Psoriasistidningen 5-2017_En diagnos kommer sällan ensam.