Invers psoriasis är den psoriasis som kan drabba de delar av kroppen där hud möter hud, exempelvis ljumskarna, armhålorna och knävecken, eller under brösten. Typiskt för invers psoriasis är att den uppstår på känsliga delar av kroppen, där huden är tunnare och även får utstå en hel del mekanisk påfrestning i och med att hud ligger mot hud.
Huden blir röd och ser irriterad ut och placken är väldigt små och tunna eller syns knappt alls. Istället blir huden nästan glansig och kan kännas fuktig.
Exempel på olika sätt invers psoriasis kan uppträda:
- Hos små barn kan invers psoriasis ofta uppträda i underlivet och stjärten och kan därför förväxlas med blöjeksem. Även arm- och knäveck kan drabbas vilket i vissa fall kan förväxlas med böjveckseksem.
- Hos kvinnor med psoriasis i underlivet breder förändringarna ofta ut sig över blygdläpparna, i ljumskarna och på insidan av låren. Huden är röd och glänsande. Hudförändringarna är i allmänhet skarpt avgränsade mot den friska huden. Inne i veck (ljumskar, mellan blygdläppar, och så vidare) är huden ofta vätskande och det är vanligt med små sprickbildningar.
- Hos män kan man på ollonet och på insidan av förhuden se röda, glänsande och skarpt avgränsade fläckar. Då hela förhuden och ollonet har förändringar är förhuden ofta svullen. Finns utslagen på penisskaftet är de i allmänhet mer typiska, fjällande förändringar.
Hos både mannen och kvinnan kan invers psoriasis finnas runt analöppningen och gå ut över skinkorna. Analklåda är då ett vanligt symptom.
Kvinnor som ska föda barn kan behöva extra hjälp med att hålla huden så frisk och mjuk som möjligt för att minska risker för infektioner. Rådgör med din läkare inför graviditet och förlossning.
Vad du kan göra själv
- Många personer tål inte daglig tvättning av underlivet med tvål. Det gäller även hudvänliga och milda tvålar. Har du fått en rodnad med sveda eller klåda ska du helt undvika tvål. Att tvätta underlivet en till två gånger dagligen med ljummet vatten ger god hygien.
- Undvik kläder som skaver och irriterar huden, använd helst luftiga underkläder och kläder av mjuka material som andas, t ex bomull.
- Vid vätskning är luftning av huden bra, och man kan gärna lägga en tunn kompress i hudvecken.
Behandling
Kontakta alltid vården om du får problem med röd, svidande och vätskande hud i hudvecken!
För behandling av invers psoriasis används ofta en svag till medelstark kortisonkräm som även har en bakterie- och svampdödande effekt.
OBS! Starkare kortisonpreparat ska undvikas där hud ligger mot hud. Du ska därför inte använda läkemedel du fått utskrivna för psoriasis på andra delar av kroppen utan att rådgöra med läkare först – de kan vara alldeles för starka för att använda vid invers psoriasis. Behandlingsperioden med kortison ska vara begränsad och dosen ska sedan trappas ned och avslutas. Oftast är behandlingstiden kortare vid invers psoriasis än vid plackpsoriasis på övriga delar av kroppen.
Andra preparat som också används vid invers psoriasis är takrolimus och pimekrolimus, som även används vid atopisk dermatit.
I svårare fall kan man förskrivas systembehandling, även om de behandlingar som finns på marknaden främst är avsedda för plackpsoriasis. Har man dock utbredd eller svår invers psoriasis som påverkar både hälsa och livskvalitet så kan lokalbehandling i kombination med systembehandling förskrivas.
Tjära eller produkter som är någon form av ditranolpreparat bör i allmänhet undvikas eftersom de kan ge biverkningar i form av sveda och rodnad.
Läs mer om behandling av psoriasis här
Påverkar invers psoriasis din livskvalitet eller din sexuella hälsa?
En del som drabbas av invers psoriasis kan tycka att det är jobbigt och svårt att prata om det, även med sin läkare, särskilt när könsorganen drabbas. Men många som lever med psoriasis kommer någon gång i livet även att få invers psoriasis så det är inte ovanligt och för vårdpersonalen du möter är det inget konstigt alls. I Materialbanken på vår hemsida kan du ladda ned och läsa vår broschyr ”Sexuell hälsa vid psoriasis & psoriasisartrit” som innehåller tips och råd om egenvård och även om hur du pratar med din partner och med vården om din sexuella och reproduktiva hälsa. Det finns hjälp att få!