Diabetes typ 2 innebär att kroppen fortfarande kan producera insulin men kan inte tillgodogöra sig insulinet som ska hantera sockret. Detta kan bero på att kroppen inte kan öka insulinproduktionen när sockerhalten stiger i blodet eller att cellvävnader är insulinresistenta och då krävs det ännu mer insulin för att cellen ska öppna sig och ta emot sockret.
Diabetes typ 2 har en stark ärftlighetsfaktor, och på undersökningar på enäggstvillingar har man sett att det finns en risk på 90 % att få diabetes 2 om den andra tvillingen redan har det. Men livsstilsfaktorer spelar ändå en stor roll om sjukdomen ska bryta ut eller inte. Att förändra sin kost, motionera och att sluta röka har stor betydelse för att förhindra många av de komplikationer, exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar, som kan uppstå med sjukdomen.
Det är vanligt med hjärt- och kärlsjukdomar bland personer med diabetes och ungefär 20 procent av alla som vårdas för hjärtinfarkt har en tidigare känd diabetes-diagnos. Ungefär två tredjedelar av de som inte har en känd diabetes visar sig ha det eller befinna sig i ett förstadium när de får sin infarkt.
Högt blodtryck och höga blodfetter är andra symtom som är kopplade till diabetes typ 2. Det är inte heller ovanligt med ledbesvär om man har haft diabetes typ 2 under lång tid, då socker angriper senor och leder vilket gör att rörelseförmågan begränsas och smärta uppstår. Förutom att själv jobba preventivt genom egna livsstilsval med förändringar i kosten och med motion, så kan sjukgymnastik och avslappningsövningar underlätta besvären.
Det är mycket viktigt att du som har diabetes 2 är extra uppmärksam och är särskilt försiktig. Ett enda litet sår på fötterna kan få allvarliga konsekvenser. Kontakta din läkare eller diabetessköterska för råd och eventuell remiss till en medicinsk fotvårdsspecialist.