Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Tipsa någon om oss

Vanliga frågor från barn och unga som lever med psoriasis

Du som är barn eller ungdom med psoriasis och/eller psoriasisartrit har med största sannolikhet många frågor, tankar och funderingar. Oavsett om du precis har fått din diagnos eller levt med den under flera år är det helt naturligt att söka svar, och därför har vi samlat ett gäng frågor och svar på den här sidan. Om du har fler frågor som du inte får svar på finns det information på vår hemsida och du kan alltid kontakta oss på info@pso.se så svarar vi så fort vi kan.  

Vad är psoriasis? 

Psoriasis är en sjukdom som kan drabba både hud och leder. Det är en ärftlig sjukdom så förmodligen har någon i din familj eller släkt sjukdomen, eller åtminstone ärftliga faktorer kopplade till psoriasis, även om sjukdomen inte nödvändigtvis behöver ha brutit ut. Hur sjukdomen yttrar sig hos olika personer i släkten kan även se olika ut och behöver inte se ut exakt som din. Det som sker är att ditt immunförsvar som ska skydda dig mot sjukdomar och infektioner inte fungerar som andras utan vill skydda dig extra mycket. Därför skapar det mer hud än vad du behöver och det ser du i form av psoriasisutslag.  

 

Kommer jag alltid ha psoriasis? 

Vi vet idag för lite om psoriasis för att kunna säga om du alltid kommer ha psoriasis. För många är det en kronisk sjukdom, det vill säga något de har under hela livet, men för de allra flesta går sjukdomen i skov. Det betyder att de i långa perioder kan vara bättre eller helt utan besvär. Det finns idag många olika behandlingar för psoriasis som många blir väldigt hjälpta av. Det går även inte att säga vad som kommer hända med framtidens mediciner. Idag finns det inget botemedel, men det forskas jättemycket på att lösa psoriasisgåtan.  

 

Varför har jag fått psoriasis? 

Det går inte att säga varför just du har fått psoriasis, utan det handlar ofta om flera olika saker som samverkar. I ditt DNA (den karta för kroppens celler som gör dig till den du är) finns anlag till psoriasis och det är lika mycket en del av dig som din ögonfärg. Att psoriasisen bryter ut kan exempelvis bero på att du har haft en infektion, att du har skadat huden på något vis, eller att du har varit med om något väldigt jobbigt.  

 

Var kan jag få psoriasis? 

Du kan få psoriasis i stort sett överallt på kroppen, men det är vanligast på armbågar, knän och över ryggen. Psoriasis kan även finnas i hudveck, samt vid eller på könsorganen. Då kallas det för invers psoriasis och det kan du bland annat ha i ljumskar, navel och under armarna. Det är även väldigt vanligt att ha psoriasis i hårbotten, och det är inte heller ovanligt att det går att se tunn psoriasis runt ögonen.  

 

Är det bara jag som har psoriasis? 

Absolut inte! Psoriasis är en av våra vanligaste sjukdomar i Sverige. Vi vet inte exakt hur många som har psoriasis i Sverige, men mycket tyder på att det är många fler än vi känner till. Siffran som brukar användas är 2-3 % av Sveriges befolkning, alltså runt 300 000 personer som har psoriasis och/eller psoriasisartrit. Därför är det bra att våga prata om sin psoriasis, även om det kan kännas svårt ibland. Kanske finns det fler i din närhet som du inte vet om har psoriasis? 

 

Bland de som har psoriasis är det många som är unga. Ungefär hälften av alla som har psoriasis får sin diagnos, det vill säga får veta från läkaren att de har psoriasis, innan de fyller 25 år. Det är inte så ovanligt som man först kan tänka sig och det är viktigt att komma ihåg att du inte är ensam om att ha psoriasis. Bara du vet hur din psoriasis får dig att må och hur den påverkar dig, men många upplever liknande känslor och då kan det kännas skönt att få prata om det.   

 

Vilken hjälp kan jag få för min psoriasis? 

Det finns mycket hjälp och stöd du kan få, och du ska aldrig vara rädd för att be om den. Din läkare och sjuksköterska kan hjälpa dig hitta den form av behandling som fungerar bäst för dig. För många barn med psoriasis räcker oftast lokal behandling på huden med salva, gel eller kräm eller med särskild individuellt anpassad ljusbehandling, men om det behövs så finns det behandling i form av tabletter eller sprutor som påverkar hela kroppen, så kallad systembehandling. Du kan även få prata med någon, till exempel en kurator på skolan om dina känslor och tankar kring din sjukdom. Du är också alltid välkommen att kontakta oss på Psoriasisförbundet om du har frågor. 

 

Vad är psoriasisartrit? 

Ungefär en tredjedel av alla personer med psoriasis får även ont i lederna i form av en sjukdom som heter psoriasisartrit. Precis som med psoriasis beror psoriasisartrit att immunsystemet jobbar på ett tokigt sätt. Det är vanligast att få psoriasisartrit när en är mellan 30 och 55 år, och även om det är ovanligt, kan en även få det när en är yngre 

 

Psoriasis i huden i kombination med ledbesvär, nagelförändringar, svullnad av ett helt finger eller en hel tå (kallas för daktylit), stelhet i ryggen eller kroppen (särskilt på morgonen) och ovanlig trötthet är vanliga tecken på psoriasisartrit. Det finns ingen koppling mellan hur mycket psoriasis en har på huden och psoriasisartrit; vissa kan ha väldigt lite psoriasis på huden och ändå ha svåra ledbesvär. 

 

Hur kan läkaren veta att jag har psoriasisartrit? 

Om du själv, dina närstående eller läkare tror att du kan ha psoriasisartrit är det jätteviktigt att du får en diagnos så tidigt som möjligt.  Därför är det bra att få komma till en specialist på ledsjukdomar, en barnreumatolog. Barnreumatologen undersöker dina leder och rygg och det tas blodprov för att se om det finns tecken på aktiv inflammation i kroppen. Det är även vanligt att göra röntgen, särskilt på händer och fötter, för att se eventuella förändringar i skelettet. 

 

Vilken hjälp kan jag få för min psoriasisartrit? 

Det är väldigt viktigt att du får hjälp att behandla din psoriasisartrit och att den blir så bra som möjligt. De viktigaste målen med behandling är att minska din smärta, och att behålla och förbättra rörligheten i dina leder. Genom behandling går det att bromsa sjukdomen innan leden blir skadad. De vanligaste behandlingarna går ut på att du inte ska ha ont och att inflammationen ska dämpas (med så kallade anti-inflammatoriska läkemedel, till exempel metotrexat eller så kallade biologiska läkemedel). Ibland kanske du även får kortisonsprutor i de leder som gör ont.  

 

Vad kan jag göra själv? 

Det viktigaste är att du tar hand om dig själv. Vila och återhämtning är något som du och din kropp behöver. Att ha ont tar mycket på kroppen och därför är sömn otroligt viktigt. Se tröttheten som ett tecken på att du behöver pyssla om dig själv lite extra och lyssna på din kropp. Att smörja huden kan kännas tråkigt, besvärligt och onödigt, men det både lindrar i stunden och hjälper i det långa loppet att hålla din sjukdom under kontroll. Du gör det alltså inte bara för att ta hand om dig idag, utan för ditt framtida jag.

 

En annan viktig sak är att röra på sig och att motionera. Det dämpar inflammationen, hjälper dina leder och underlättar att hålla din kropp i övrig bra form. Din livsstil påverkar din hälsa och att hålla kroppen aktiv och försöka hålla en normal vikt hjälper dig i framtiden då det minskar risken för att du ska andra sjukdomar. Samma sak gäller med att äta en bra och varierad kost med mycket frukt och grönt, och undvika sådant som är skadligt för din kropp. Det är minst lika viktigt att du hittar knep som fungerar för dig och om du vill läsa mer om hur du kan ta hand om dig själv har vi en broschyr för egenvård vid psoriasis. Den går att beställa i Materialbanken här på vår hemsida.  

Undrar du något?

Ställ en fråga

Har du frågor eller synpunkter är du alltid välkommen att höra av dig. Skriv till oss så svarar vi så fort vi kan.

Ställ en fråga
Tack för din fråga!