Hur många barn och ungdomar drabbas av psoriasis?
Det är svårt att säga exakt hur många barn- och ungdomar som har psoriasis i Sverige. En orsak är att det ibland är svårt att ställa diagnos på små barn och att man därför helt enkelt får avvakta hur sjukdomen utvecklar sig. Därför går barn med psoriasis ofta längre utan en diagnos än vad vuxna gör. Socialstyrelsens nationella riktlinjer vid vård av psoriasis har därför som högt prioriterad rekommendation att barn med misstänkt psoriasis bör remitteras till specialist.
Barn får ofta psoriasis på armbågar, knän, över ryggslutet och på kroppen i övrigt. Den småprickiga varianten av psoriasis, s.k. guttat psoriasis, som kan komma efter halsfluss eller en virusinfektion är vanligt förekommande. Psoriasis i ljumskar, navel och under armarna, s.k. invers psoriasis, förekommer också hos barn, ibland i kombination med psoriasis på övrig hud.
Psoriasis i hårbotten är vanligt hos barn och inte sällan ser man tunn psoriasis runt ögonen. Dessa typer av hudförändringar kan ibland vara svåra att skilja från eksem. Ledbesvär hos barn kan förekomma. Det är ovanligt, men som närstående är det viktigt att vara uppmärksam på om barnet blir ovanligt trött, får svårt att hänga med i lek eller på idrotten i skolan, har ont i ryggen eller värk/svullnad i leder. Då ska kontakt med vården tas snarast för att utreda vad besvären kan bero på och om behandling behöver sättas in.
Behandling
Det viktigaste vid all behandling av psoriasis, och framför allt när det gäller barn, är att den sker på egna villkor. Barn varken ska eller bör behandlas mer eller mindre än vad de själva vill, utom i undantagsfall. Behandling av psoriasis hos barn skiljer sig lite från behandling av vuxna. Avfjällande behandling med mjukgörande krämer kan ibland vara tillräcklig. Salicylsyrevaselin på stora hudytor bör dock undvikas på grund av risk för förgiftningssymptom.
Salva/kräm som innehåller D-vitamin är förstahandsbehandling på kroppen. Beroende på hur gammalt barnet är finns det en maxmängd som bör användas per vecka.
Starka kortisonkrämer för behandling av psoriasis på kroppen bör undvikas främst p.g.a. biverkningsrisken. Hårbotten behandlas i första hand med D-vitaminlösning eller med steroidlösningar. Solning är en bra behandlingsform som ofta läker ut utslagen över sommaren, men det är viktigt att vara försiktig och inte bränna sig (läs gärna mer i vår Solskola). UVB-ljusbehandling ges helst inte förrän barnet växt klart, för att minska totalmängden UV-ljus under livet.
Barn kan påverkas mycket av sin psoriasis och det är viktigt att livskvaliteten vägs in vid val av behandling.
Vad kan jag som vuxen göra?
Barn med psoriasis behöver stöd från föräldrar, kompisar, skolpersonal och andra i omgivningen. Som vuxen är det viktigt att inte göra för stort väsen av sjukdomen, men det är också viktigt att inte heller bagatellisera. Barnens upplevelse av det som händer kan vara helt annan än din egen. Lyssna och var lyhörd. När ett barn får psoriasis kan många tankar och frågor dyka upp. Om både barn och föräldrar har kunskap om sjukdomen och hur den behandlas finns det större chans till framgångsrikt resultat.
Läs mer på sidorna om närstående här
Psoriasisförbundet har verksamhet även för anhöriga och unga med psoriasis, om du har frågor och undringar kan du vända till någon av alla de lokalavdelningar som finns över hela landet. Här finns vi!
I vår Materialbank finns en folder som riktar sig till barn med psoriasis/psoriasisartrit och en som riktar sig till närstående. Ladda ned som PDF eller beställ kostnadsfritt i formuläret! Tipsa gärna även skolhälsan om att dessa finns.
Mer forskning behövs!
Vi vet mer idag än någonsin om hur och varför psoriasis uppstår, men vi behöver förstå mer om psoriasis hos just barn och unga. I Psoriasistidningen nummer 1 2020, med temat ”Ung”, belyser vi vikten av mer forskning om psoriasis hos barn och unga. Du kan läsa artikeln här.
Genom våra stiftelser stödjer vi forskningsprojekt inom psoriasis och psoriasisartrit. Tack vare ditt bidrag kan vi fortsätta att stimulera forskningen till att hitta nya svar och nya vägar och – förhoppningsvis – en dag en bot för dessa komplexa diagnoser. Vill du veta hur du kan stödja vårt arbete och forskningen? Läs mer här.